Margareta Tobin

Lydia Margareta  född  i Ränneslöv 3/7 1919 död i Lilla Askerön 19/5  1989

Gift 14/5  1952 med Rune Emery Tobin född i Lysekil 3/7 1925, död i Fotskäl 23/12 2004 

 

Margareta Lindman föddes i Ränneslövs prästgård. Som ung flicka kom hon som guvernant till Ölmevalla prästgård. Som tjugoåring kom hon till landsfiskalskontoret i Lysekil där hennes morbror Gunnar Nyblom var landsfiskal.

1952 gifte hon sig med Rune Tobin. Han arbetade som kamrer på Richters konservfabrik ” Överste-sill” i Lysekil. Han var en mycket god sångare och de spelade och sjöng tillsammans.

Margareta och Rune fick 8 barn. Hon tog kantorsexamen medan hon väntade barn nummer 7, och spelade i olika kyrkor runt omkring både före och efter sin examen, från Fiskebäckskil till Fjällbacka. Hon var också under en längre period kyrkokassör i Lyse där vi bodde. Efter att de flesta barnen lämnat hemmet flyttade Margareta och Rune först till Kungälv där Rune var vaktmästare i Ytterby församling och Margareta spelade i St Peder, Lödöse.

Familjen Tobin hade många år som sommarnöje att bo i Eldsberga prästgård en eller två veckor. Rune älskade Halland och de hade sommarstuga i Veinge en period efter det att Ådahls lämnat Eldsberga.  Efter Kungälv flyttade Margareta, Rune, Magnus och Torgny till Knäred där Rune också var kyrkvaktmästare och Margareta spelade i olika kyrkor.  1988 flyttade de till Lilla Askerön utanför Stenungsund och skulle precis flytta till Halland igen då Margareta avled.

Margareta var liksom sina syskon konstnärligt begåvad och målade innan hon fick barn och även på senare år.

Barnen:
Henrik, 1954-05-12
Cecilia, 1955-06-02
Ulrika, 1956-08-27
Mikael, 1959-01-28
Gunilla, 1960-11-06
Gisela, 1962-05-05
Magnus, 1964-08-16
Torgny, 1966-01-14

 

Rune gifte om sig 1990 med Susanne Brohm, och fick med henne 4 barn: Antonia, Samuel Salome och Elias.

 

Anna berättar om sin syster: 

Lydia Margareta (f. 3 juli 1919) var familjens ekonom. Känslan för ekonomien gjorde, att hon förtrytsamt tyckte, att en viss guvernant "sög ut huset" genom sin lön!  Margareta och jag lekte ofta om somrarna uppe på vinden över läsbarnssalen. Där ordnade vi skrivbord genom att välva lårar på kant. Margareta skrev boken "Om jag blev satt på bar backe". I den beskrev hon, hur hon målade en tavla, sålde den för en viss summa (jag tror 100 kr) och för pengarna anskaffade hon allt, som behövdes till ett hem, från sopborstar till möbler! Hon förde noga räkenskaper på allt, och när pengarna tröt, målade hon en ny tavla! Margareta, Gustaf och jag bildade Triumviratet, hade riksdag bland bjälkarna, fattade lagar och förordningar. Dvs, det var Margareta och Gustaf, som ledde det hela, och jag försökte hänga med! Vackra sommardagar, när solen sken och livet ute var härligt,kunde man finna Etha i ett rum med neddragen rullgardin sitta och läsa någon bok. Etha tog tillvara tiden. Stunderna vid middagsbordet kunde ibland bli långa. Etha som satt långt ner vid bordet hade med sig någon bok som hon läste i skydd av bordduken, eller t.o.m. någon virkning. Något år efter sin konfirmation for hon till Ölmevalla prästgård och blev guvernant för Hofs flickor och Dotevallar.

 

Margareta Lindman målad av Lars 1930

  

 


Välkommen

Välkommen till www.lindmanssidan.se